Piškotki

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah, ki je zacel veljati v zacetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na racunalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Pravila so precej zaostrena in predvidevajo tudi kazni, ce jih lastniki spletnih strani ne bodo upoštevali.  

 

O piškotkih nekaj vec v nadaljevanju, vam pa v podjetju Dspot lahko organiziramo izobraževanje, svetujemo oziroma pomagamo pri implementaciji novih pravil.

 

Kaj so piškotki

 

Piškotki so majhne tekstovne datoteke v mapah internetnih brskalnikov (kot so Internet explorer, Firefox, Chrome).

 

Piškotki niso virusi. Niso programska koda. Ne dajo se zagnati, niti se ne morejo izvršiti samodejno. Ne morejo se  prenašati po mreži ali replicirati.

 

Obiskovalcem lahko bistveno olajšajo uporabo spletne strani in povecajo ucinkovitost. Dober primer uporabnosti piškotkov so spletne trgovine. Ker hranijo informacijo o izbranih artiklih, bi bilo zbiranje v košarici brez njih nemogoce.

 

Drugace receno, izklapljanje ali onemogocanje piškotkov lahko uporabo dolocenih spletnih strani precej omeji.

 

Piškotek nastane, ko obišcete oziroma naložite doloceno spletno stran. Ta vašemu brskalniku pošlje informacijo, na podlagi katere brskalnik potem piškotek ustvari. Vsakic, ko se na to spletno stran vrnete, ji vaš brskalnik to datoteko oziroma piškotek posreduje.

 

Piškotki ne nastajajo samo ob obisku tocno dolocene spletne strani, pac pa jih lahko istocasno ustvarijo tudi druge spletne strani, ki imajo na tej obiskani spletni strani reklemne oglase ali kakšno drugo vsebino. Piškotki namrec uravnavajo kako bodo ti dodatki ob vašem obisku  funkcionirali. 

 

Kje je problem

 

Ceprav prispevajo k funkcionalnosti spletnih strani in nacelno niso nevarni, lahko piškotki služijo zlorabam na podrocju varovanja zasebnosti. Ker hranijo vaše internetne navade in okus, jih je moc uporabiti kot obliko spywara. Številni antispyware programi se tega zavedajo zato rutinsko predlagajo izbris.

 

Odgovorni razvijalci vprašanje pomislekov glede varovanja osebnih podatkov v primeru piškotkov rešujejo tako, da v spletno stran vgradijo jasno obrazložitev na kakšen nacin so ti piškotki v uporabi.

 

V primeru, da potrebujete nasvet glede implementacije piškotkov in usmeritve glede varovanja osebnih podatkov, svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, ki se ukvarjajo s SEO optimizacijo. Vsaka usmeritev bi morala pojasniti katere informacije zbirajo piškotki in cemu te informacije služijo.

 

Za dodatna pojasnila in pomoc pri implementaciji novih pravil glede rabe piškotkov se obrnite na Dspot.